• pa'u-001

Atunu'u e lima pito i luga o lo'o i ai le malosi tele o le la

O le malosi o le la o se tekinolosi taua mo le tele o atunuu o loʻo taumafai e faʻaitiitia le faʻamalo mai a latou vaega malosi, ma faʻapipiʻiina le malosi o le lalolagi ua sauni mo le faʻatupulaia o le faʻatupulaia i tausaga a sau.

asdas1

O lo'o fa'atupula'ia fa'ato'a fa'apipi'i le malosi o le la i le lalolagi atoa a'o fa'atupula'ia e atunu'u a latou taumafaiga malosi fa'afouina ma taumafai e fa'aitiitia le kasa mai le gaosiga o le eletise.

Faatasi ai ma le matagi, solar photovoltaic (PV) o le sili ona faʻamautu o tekinolosi maualalo-carbon malosi, ma a o faʻatupulaia i le fua, o tau o le atinaʻe ua faʻaitiitia.

Aofa'i fa'aputuga gafatia fa'apipi'i i le fa'ai'uga o le 2019 e tusa ma le 627 gigawatts (GW) i le lalolagi atoa.

E tusa ai ma le International Energy Agency (IEA), o le la o loʻo i luga o le ala e seti ai faʻamaumauga mo faʻasalalauga fou i le lalolagi i tausaga taʻitasi pe a maeʻa le 2022, faʻatasi ai ma le averesi o le 125 GW o le malosi fou e faʻamoemoeina i le lalolagi i le va o le 2021 ma le 2025.

O le gaosiga o le Solar PV na siitia i le 22% i le 2019, ma fai ma sui o le lona lua sili ona maualuga le tuputupu ae o tekinolosi faʻafouina, i tua atu o le matagi ma luma atu o le eletise, e tusa ai ma le lala sooupu.

I le 2020, e tusa ma le 107 GW o le malosi faaopoopo o le la na aumaia i luga o le initaneti i le lalolagi atoa, ma le isi 117 GW na faʻamoemoeina i le 2021.

O Saina e faigofie lava le maketi sili ona tele i le lalolagi mo le malosi o le la, ma a'o fa'atupuina e le atunu'u fuafuaga e fa'ate'a ai ana kasa a'o le'i o'o i le 2060, e foliga mai e fa'avavevave atili le gaioiga i le tele o tausaga o lumana'i.

Ae o itulagi i le lalolagi atoa o loʻo faʻateleina a latou taumafaiga malosi mai le la, ma o iinei matou te faʻaalia ai atunuu pito i luga e lima e tusa ai ma le gafatia faʻapipiʻi e pei o le 2019.

Atunuu pito i luga e lima mo le malosi ole la ile 2019

1. Saina – 205 GW

O loʻo faʻamaualuga e Saina le tele o vaʻa malosi o le la i le lalolagi, fuaina i le 205 GW i le 2019, e tusa ai ma le lipoti a le IEA's Renewables 2020.

I le tausaga lava lea, e 223.8 terawatt itula (TWh) le gaosiga o le eletise mai le la i totonu o le atunuu.

E ui lava o le pito i luga o le lalolagi, o le tele o le tamaoaiga o Saina o lona uiga o le tele o manaʻoga malosi e mafai ona faʻaogaina ai koale sili ona tele o le lalolagi ma vaʻa faʻafouina.

O fesoasoani a le Malo na faaosofia ai galuega i le vaega i le faaiuga o le 2010s, e ui lava o tupe fesoasoani mo galuega faapisinisi ua uma ona faʻateʻa ona o se faʻataʻitaʻiga faʻatauvaʻa.

Ole poloketi ole la e tasi i Saina ole Huanghe Hydropower Hainan Solar Park (2.2 GW) ile itumalo o Qinghai.

2. Amerika – 76 GW

O le Iunaite Setete na i ai le malosi lona lua o le la i le lalolagi i le 2019, atoa ai le 76 GW ma maua ai le 93.1 TWh o le eletise.

I le sefulu tausaga o lumanaʻi, o loʻo fuafua le faʻapipiʻiina o le la a le US e oʻo atu i le 419 GW aʻo faʻavavevave e le atunuʻu ana taumafaiga mama mama ma taumafai e faʻamalo atoatoa lana eletise i le 2035.

O galuega fa'aoga fa'apitoa e pulea ai le US solar alamanuia, ma Kalefonia, Texas, Florida ma Virginia i totonu o setete sili ona malosi i le maketi i totonu o le atunu'u.

Ole fa'atonuga autu ole tuputupu a'e ile Iunaite Setete ole tulafono fa'afou fou (RPS) lea e fa'atulafonoina ai le au fa'atau oloa e tu'uina atu se pasene o le eletise e maua mai punaoa fa'afouina.O le pa'u o tau o le fa'atinoina ma lafoga talafeagai ua fa'aosofia ai le fa'atupulaia i tausaga talu ai nei.

3. Iapani – 63.2 GW

O Iapani o loʻo tulaga tolu i atunuʻu e tele le malosi o le la, faʻatasi ai ma le vaʻa atoa e 63.2 GW i le 2019, e tusa ai ma faʻamaumauga a le IEA, e maua ai le 74.1 TWh o le eletise.

O isi punaoa o le malosi e pei o le la ma isi mea faʻafouina ua sili atu ona lauiloa talu mai le faʻalavelave faaniukilia a Fukushima i le 2011, lea na faʻaosofia ai le atunuʻu e faʻaitiitia ai ana gaioiga i le malosi faaniukilia.

Ua fa'aogaina e Iapani polokalame fafaga-in-tariff (FiT) e fa'aosofia ai le fa'aogaina o tekinolosi a le la i se tulaga lelei, peita'i o le maketi PV o le la e fa'amoemoe e fa'agesegese teisi i tausaga o lumana'i.

O fa'aopoopoga PV a Iapani e fa'amoemoe e fa'akonekarate amata ile 2022, e mafua ona o le fa'ate'aina o le polokalame tele FiT mo galuega tetele ma le gafatia i fa'atautu'i muamua, fai mai le IEA.

Ae ui i lea, o le malosi o le la i Iapani e mafai ona oʻo atu i le 100 GW i le 2025 faʻalagolago i faiga faʻavae a le malo ma le faʻaitiitia o tau.

4. Siamani – 49.2 GW

Siamani o le atunuʻu taʻutaʻua i Europa mo le faʻapipiʻiina o le la, faʻatasi ai ma se vaʻa a le atunuʻu e tusa ma le 49.2 GW i le 2019, faʻatupuina le 47.5 TWh o le eletise.

O fa'atauva'a fa'atauva'a ua fa'ateleina ai le alamanuia i tausaga talu ai nei, ma ua fa'ailoa mai talu ai nei e le malo Siamani le fa'atuputeleina o lana fa'atulagaina o le la i le 2030 i le 100 GW ona o lo'o fa'atatau i le 65% o mea fa'afouina i lona fa'afefiloiga malosi i le fa'ai'uga o le sefulu tausaga.

La'ititi, fa'apipi'i fa'apitoa e masani lava i Siamani, fa'amalosia e faiga lagolago a le malo e pei o totogi mo le fa'atuputeleina o mea, a'o galuega fa'atino e fa'amoemoe e fa'atupulaia i tausaga a sau.

O le galuega tele a le atunuu i le la e oo mai i le taimi nei o le 187-megawatt (MW) Weesow-Willmersdorf fale i matu sasaʻe o Perelini, lea na fausia e le kamupani Siamani EnBW.

5. Initia – 38 GW

O Initia o loʻo i le lalolagi lona lima sili ona faʻapipiʻiina le malosi o le la, e 38 GW i le 2019, ma gaosia le 54 TWh o le eletise.

Ole mana'oga mo le malosi i Initia e fa'amoemoe e tupu tele atu nai lo so'o se isi lava itulagi i le tele o tausaga o lumana'i ma, ona o le lona tolu-tele tele o le carbon emitter i le lalolagi, o lo'o fa'atupuina faiga fa'avae e fa'ate'a ese ai le atunu'u mai suau'u fa'atosina e pei o le koale e fa'aleleia ai mea fa'afouina.

O fa'amoemoega a le Malo e aofia ai le 450 GW o le malosi fa'afouina i le 2030, ma o lo'o fa'amoemoe e avea le la ma totonugalemu o lea fa'amoemoe.

E oʻo atu i le 2040, o loʻo faʻamoemoe le IEA o le la e umia le tusa ma le 31% o le malosi faʻafefiloi a Initia i lalo o faʻamoemoega o faiga faʻavae, faʻatusatusa i lalo ifo o le 4% i aso nei.

O loʻo taʻua e le lala sooupu le "tau faʻatauvaʻa faʻatauvaʻa o le la" i Initia o se malosiaga faʻamalosi o lenei suiga, "lea e faʻatauvaʻa ai le malosi o le koale o loʻo i ai i le 2030 e tusa lava pe fetaui ma le teuina o maa".

Ae ui i lea, e mana'omia le fa'atalanoaina o fa'alavelave fa'asalalau ma le fa'atauina o fanua ina ia fa'avavevave atili ai le atina'eina o le maketi o le la a Initia i tausaga o lumana'i.


Taimi meli: Iuni-07-2022