• pa'u-001

Faʻamautu le maketi lithium

O loʻo faʻaauau pea ona faia e Saina se sao taua i le fou-malosi alamanuia filifili: tagata suʻesuʻe

1

O vaitu'ele'ele i le fale gaosi Lithium mine i Calama, Antofagasta region, Chile.Ata: VCG

I le lotolotoi o le sailiga o mea fou-malosi e faʻaitiitia ai le gaosiga o le carbon, o maa lithium e mafai ai ona sili atu le faʻaogaina o le malosi ua faʻaalia i pisinisi eseese mai smartphones i taavale eletise (EVs).

Atenitina, Bolivia, ma Chile, Amerika i Saute "ABC" atunuu gaosi lithium, na lipotia mai o loʻo mafaufau i faiga faʻavae faʻatasi e seti ai le tau faʻatau atu o le minerale e ala i se soʻotaga tutusa ma le Faalapotopotoga o Atunuʻu Faʻatau atu Suauʻu (OPEC), talafou cankaoxiaoxi. com lipotia i le faaiuga o le vaiaso, ma taʻua ai se lipoti mai le Agencia EFE.

O le faʻamoemoe o le faʻatupuina lea o tau o le lithium i le auala lava e tasi e faʻatulagaina ai e le OPEC tulaga o gaosiga e faʻaosofia ai le tau o le suauʻu mama, o le tala lea a le lipoti.

I luga o laina tutusa, o minisita o atunuu e tolu e manaʻo e malilie i tau ma faʻamaopoopo faʻagasologa o gaosiga, faʻapea foʻi ma taʻiala mo faʻataʻitaʻiga e faʻatatau i atinaʻe gafataulimaina, faasaienisi ma tekinolosi, e tusa ai ma le lipoti.

E sili atu tau mautu

O le faʻamoemoe o le fesoʻotaʻiga o le lithium o le aloese lea mai le fesuisuiaʻi o tau, lea e tele sona aʻafiaga i le au faʻatau lithium, o Zhang Xiang, o se tagata suʻesuʻe i le Research Center of Automobile Industry Innovation o le North China University of Technology, na taʻu atu i le Global Times i le Aso Sa.

O se OPEC-pei o le lithium soʻotaga o le a mafai ona faia se sao i le faʻamautuina o tau o punaoa lithium, o Chen Jia, o se tagata suʻesuʻe tutoʻatasi i fuafuaga faʻavaomalo, taʻu atu i le Global Times i le Aso Sa.

E tusa ai ma le International Energy Agency (IEA), e mafai ona vaevaeina le laina fou-malosi i vaega e lima: mining, meafaitino gaosi, vaega o le cell, sela maa ma le gaosiga e pei o le gaosiga o EVs.

O le soʻotaga o le ai ai se aafiaga tuusaʻo i luga o le aluga o pisinisi fou-malosi - mining, fai mai tagata suʻesuʻe.Atenitina, Bolivia, ma Chile e tusa ma le 65 pasene o faʻasao lithium faʻamaonia a le lalolagi, ma le gaosiga e oʻo atu i le 29.5 pasene o le aofaʻi o le lalolagi i le 2020, e tusa ai ma lipoti a le aufaasālalau.

Ae ui i lea, o Saina, o loʻo pulea le pito i lalo ole laina eletise fou, e tusa ai ma le IEA.Ole maa ma minerale sapalai filifili o aso nei e taamilo i Saina.Saina e gaosia le 75 pasene o maa lithium-ion uma i le lalolagi.E ui o Saina o se tagata faʻatau tele o le lithium ore, na te aumaia le 65 pasene o ana meaʻai lithium.E tusa ma le 6 pasene o oloa faaulufale mai o le lithium carbonate a Saina e sau mai Chile ma le 37 pasene mai Argentina, e tusa ai ma lipoti a le aufaasālalau.

O le mea lea, na fai mai foi le au suʻesuʻe e ui e mafai e le lithium soʻotaga ona fesoasoani i le faʻamautuina o tau ma le gaosiga, o le tele o le galulue faʻatasi ma le tuʻufaʻatasia o fale gaosi oloa, aemaise lava ma Saina, e faʻamalosia i le mautu o le sapalai o le lalolagi ma filifili pisinisi.

2

Felagolagomai filifili sapalai

E ui lava o maa lithium o le autu autu lea o le EV ma le fou-energy vehicle (NEV), o le tau o le lithium o le a pa'ū pe a amata ona sosolo atu isi ituaiga maa i le maketi, o le tala lea a Zhang.

"E mafai e le soʻotaga ona auai i se talanoaga tuusaʻo ma kamupani EV ma NEV, ma e mafai e itu uma e lua ona feutagai e le gata i le tau;ae faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o auala ma manaʻoga faatekinolosi o maʻa lithium i le lumanaʻi, "o le tala lea a Zhang.

Saina, i le avea ai ma kamupani sili ona tele NEV ma maketi faʻatau mo le tele o tausaga, o le a maua ai le tele o avanoa galulue faʻatasi, fai mai le au suʻesuʻe.E oʻo atu i le 2025, ua fuafua Saina e faʻatau atu le 7.5 miliona NEVs, faʻamauina mo le 48 pasene o sea maketi i le lalolagi, e tusa ai ma le IEA.

Na matauina e le au suʻesuʻe o le galulue faatasi i le va o Atenitina, Bolivia ma Chile ma Saina e taua tele, ona o atunuu e tolu e tusa ma le 30 pasene o le gaosiga o le lithium i le lalolagi, ma Ausetalia o loʻo faʻamauina le tele o sea o totoe.

O le Lithium e masani lava ona maua mai i Amerika i Saute masima masima e ala i le pamuina o le vai i totonu o vaituloto ona faʻaaogaina lea o le lithium, lea e faʻamalo pe a faʻafefe le vai.E manaʻomia le taimi ma tupe faʻaalu e fausia ai atinaʻe, lea e mafai ai e Saina ona avea ma paaga umi, fai mai le au suʻesuʻe.

O le fesoʻotaʻiga lithium, pe a faʻamautuina lelei, e mafai ona toe faʻafoʻi le pulega i Sisifo ma le taofiofia o atunuu o punaoa lithium, ona o le tulaga maualuga o atunuu e tolu o loʻo faʻapolopolo, o le tala lea a Chen.

Ae o loʻo tumau pea le le mautonu mo le faʻavaeina o le tau o le lithium, na lapatai mai ai le au suʻesuʻe.

"I le taimi nei, e leʻi oʻo i le lithium punaoa i le mamafa o le suauʻu.I le taimi nei, o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le malosi ua faʻalavelaveina ai le atinaʻeina o le lalolagi fou-malosi fale gaosi oloa i se taimi pupuu, "o le tala lea a Chen.

E tusa ai ma le au suʻesuʻe, o loʻo i ai faʻalavelave faʻapitoa faʻapitoa e faʻafetaui ai le gaosiga ma faiga faʻapisinisi i totonu o atunuu e tolu.E le faigofie ona faʻafetaui le gafatia gaosiga ma le alualu i luma tekinolosi, pei o totonu ole OPEC.

E tusa lava pe mafai ona faʻamaonia le fesoʻotaʻiga lithium, e le mafai ona vave faʻatonuina le tau o le lithium ore, ona o le laʻititi laʻititi o le gaosiga o le lithium, na taʻu atu ai e Bai Wenxi, le tamaoaiga sili o le IPG China, i le Global Times i le Aso Sa.

3

 

Ua ave e se tagata faigaluega maina ni vai faataitai mai se vaitaele o le suasami i se nofoaga eli Lithium i Calama, i le itulagi o Antofagasta, Chile.Ata: VCG


Taimi meli: Oke-24-2022