• pa'u-001

Ua mafai nei ona teuina le malosi o le la mo le 18 tausaga, fai mai saienitisi

O mea fa'aeletonika fa'aola e tasi le la'asaga latalata i le avea o se vaega o aso uma oo tatou olaga fa'afetai i se fa'ailoga fou fa'asaienisi.

I le 2017, na faia ai e saienitisi i se iunivesite a Suetena se faiga malosi e mafai ai ona puʻeina ma teuina le malosi o le la mo le oʻo atu i le 18 tausaga, faʻamalolo e pei o le vevela pe a manaʻomia.

O lea la ua manuia le au su'esu'e i le mauaina o le faiga e gaosia ai le eletise e ala i le fa'afeso'ota'i atu i se afi eletise vevela.E ui lava o loʻo i ai i lona amataga, o le manatu na atiaʻe i le Chalmers University of Technology i Gothenberg e mafai ona faʻaavanoaina le auala mo le faʻaogaina o le eletise e faʻaogaina ai le malosi o le la pe a manaʻomia.

“O se auala fou lenei e gaosia ai le eletise mai le malosi o le la.O lona uiga e mafai ona tatou faʻaogaina le malosi o le la e gaosia ai le eletise e tusa lava po o le a le tau, taimi o le aso, vaitau, poʻo nofoaga faʻafanua, "o le faʻamatalaga lea a le taʻitaʻi suʻesuʻe Kasper Moth-Poulsen, Polofesa i le Matagaluega o Chemistry and Chemical Engineering i Chalmers.

“Ou te matua fiafia lava i lenei galuega,” na ia faaopoopo mai ai."Matou te faʻamoemoe i le lumanaʻi atinaʻe o le a avea lea ma vaega taua i le faʻaogaina o le malosi i le lumanaʻi."

E mafai faapefea ona teuina le malosi o le la?

1

O le malosi o le la o se fesuiaiga e mafai ona faʻafouina aua o le tele o vaega, e naʻo le aoga pe a susulu le la.Ae o tekinolosi e foia ai lenei faaletonu ua tele ona talanoaina ua uma ona atiae i se saoasaoa vave.

Panels sola ua faia mai otaota otaota emitiia le malamalama UV e oo lava i aso puaoaa'o 'panels o le po' na faia lena galuega e tusa lava pe ua goto le la.

O le teuina umi o le malosi latou te gaosia o se isi mataupu.O le malosi o le la na fausia i Chalmers i tua i le 2017 ua lauiloa o le 'MOST': Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems.

O le tekonolosi e faʻavae i luga o se mole mole o le carbon, hydrogen ma nitrogen e suia foliga pe a faʻafesoʻotaʻi ma le susulu o le la.

E suia foliga i se 'isomer e maua ai le malosi' – o se mole mole e faia a'e i atoma tutusa ae fa'aopoopo fa'atasi i se isi auala.Ona mafai lea ona teuina le isomer i le vai mo le faʻaaogaina mulimuli pe a manaʻomia, pei o le po poʻo le loloto o le taumalulu.

O le catalyst e fa'asa'olotoina le malosi fa'asao e pei o le vevela a'o toe fa'afo'i le mole i lona foliga muamua, sauni e toe fa'aoga.

I le gasologa o tausaga, ua faʻaleleia e le au suʻesuʻe le faiga i le tulaga ua mafai nei ona teuina le malosi mo se 18 tausaga ofoofogia.

O le 'ultra-thin' chip e liua ai le malosi o le la o lo'o teuina i le eletise

2

E pei ona auiliiliina i se suʻesuʻega fou lomia iCell Reports Saienisi Faaletinoi le masina talu ai, o lenei faʻataʻitaʻiga ua faia nei se laʻasaga atili.

Na auina atu e le au suʻesuʻe Suetena a latou mole tulaga ese, tumu i le malosi o le la, i paaga i le Shanghai Jiao Tong University.O iina na faamatuu atu ai le malosi ma liua i le eletise e faaaoga ai le afi afi na latou atiina ae.

O le mea moni, na auina atu le la o Suetena i le isi itu o le lalolagi ma liua i le eletise i Saina.

O le mea moni, na auina atu le la o Suetena i le isi itu o le lalolagi ma liua i le eletise i Saina.

"O le afi o se masini e sili ona manifinifi e mafai ona tuʻufaʻatasia i mea faʻaeletonika e pei o headphones, smart watches ma telefoni," o le tala lea a le tagata suʻesuʻe Zhihang Wang mai le Chalmers University of Technology.

“E o’o mai i le taimi nei, e na’o le laititi o le eletise na matou gaosia, ae o fa’ai’uga fou o lo’o fa’aalia ai e matua aoga lava lea manatu.E foliga mai e matua manaia lava.”

E ono mafai e le masini ona suia maa ma sela o le la, e faaleleia atili ai le auala tatou te faaaogaina ai le malosi tele o le la.

Le la e teu: O se auala e gaosia ai le eletise ma e leai ni fa'aoso

O le matagofie o lenei faiga tapuni, lapotopoto e galue e aunoa ma le mafua ai o le CO2 emissions, o lona uiga e tele lona gafatia mo le faʻaaogaina ma le malosi faʻafouina.

Le mea fou a le UN Intergovernmental Panel on Climate Change(IPCC) lipotiua matua'i fa'amanino ai le mana'omia o le fa'atuputeleina o mea fa'afouina ma fa'amama ese mai suau'u fa'ato'aga, sili atu le vave e fa'amautu ai se lumana'i saogalemu o le tau.

A o agai i luma taua imalosi ole lae pei o lenei mea e maua ai le faʻamoemoe, e lapatai le au saienitisi o le a umi se taimi e faʻaogaina ai tekinolosi i totonu o tatou olaga.Ole tele o suʻesuʻega ma atinaʻe o loʻo tumau pea aʻo leʻi mafai ona faʻatumu a tatou masini faʻapitoa pe faʻamafanafanaina o tatou fale i le faʻaogaina o le malosi o le la, latou te matauina.

"Faʻatasi ai ma vaega suʻesuʻe eseese o loʻo aofia i totonu o le poloketi, o loʻo matou galulue nei e faʻafaigofie le faiga," o le tala lea a Moth-Poulsen."O le aofaʻi o le eletise poʻo le vevela e mafai ona maua mai e manaʻomia ona faʻateleina."

Na ia faʻaopoopo mai e ui lava o le faiga e faʻavae i luga o mea faigofie, e manaʻomia ona fetuunai ina ia taugofie le gaosiga aʻo leʻi faʻalauiloa atili.


Taimi meli: Iuni-16-2022